Prezentul şi viitorul

Nici o discuţie ce vizează timpul nu poate ocoli concepţia Sfântului Augustin care afirmă că: ” există trei timpuri, prezentul din cele trecute, prezentul din cele prezente, şi prezentul din cele viitoare. Căci acestea trei sunt în suflet şi în alt loc nu le văd: memoria prezentă despre cele trecute, vederea celor  prezente, aşteptarea prezentă a celor viitoare. Dacă ni se îngăduie aceste expresii, văd şi mărturisesc că sunt trei timpuri” (Sfantul Augustin, Confesiuni).

Când vorbim despre GERHARDINUM aceste lucruri sunt deopotrivă valabile, cu adăugirea că prezentul din cele trecute, prezentul din cele viitoare dar şi numele, ne obligă!

Începuturile Liceului Teologic Romano-Catolic GERHARDINUM se situează în anul şcolar 1992-1993 când a fost demarat procesul instructiv-educativ pe care de 20 de ani încheiaţi echipa profesorală îl desfăşoară cu conştinciozitate şi dăruire. Dacă atunci erau doar două clase de liceu, în anul 2012 în şcoală sunt 7 clase de liceu şi o clasă primară. Până azi procesul de sporire a adus în şcoala noastră 176 de elevi iar până în toamnă acest număr va depăsi cu mult 200 (de elevi şi preşcolari). Şcoala dispune pe langă clase corespunzător amenajate şi de un internat bine dotat care permite cazarea  aproximativ a 100 de elevi netimişoreni.

Demn de remarcat este şi faptul ca şcoala nostră reprezintă un unicat în sistemul de învăţămant românesc prin faptul că este un liceu teologic romano-catolic în cadrul căruia educaţia se desfăsoară în două limbi: română şi maghiară. De asemenea, din punct de vedere etnic copii noştrii aparţin comunităţilor catolice bănăţene: române, maghiare, germane, bulgare, croate, cehe şi slovace, ceea ce ne îndreptăţeşte să afirmăm că  GERHARDINUM ul este o Mică Europă.

Educaţia este centrată în întegime pe individ, astfel că procesul de învăţare nu accentuează doar  dezvoltarea capacităţilor intelectuale ci şi a celor care fac posibile deciziile morale. La temelia demersurilor  didactice se află viziunea teologiei creştine despre om, anume: omul este un întreg care nu poate fi gândit fără transcedenţa sa.

Corpul profesoral este alcătuit din 21 de profesori iar activităţile de după-amiază se desfasoară sub supravegherea a trei pedagogi. Un principiu călăuzitor al nostru este că nu doar copilul-geniu este important ci că fiecare copil este „domeniul al supremaţiei lui Dumnezeu” unde nu ne este permis să pătrundem fără a fi iniţiaţi. De aceea considerăm de o importanţă majoră educaţia diferenţiată, care oferă fiecăruia şansa de a-şi dezvolta talentul cât mai eficient posibil. Pregătirea pentru examene şi concursuri se desfăşoară după un orar şi un program aparte fapt ce se reflectă şi în rezultatele obţinute.

Pilda semănătorului pe care Mântuitorul ni-l prezintă în Evanghelia după Marcu, ne întăreşte în convingerea că rezultatele nu pot fi zorite sau forţate ci trebuie aşteptate cu răbdare şi speranţă. De asemenea este posibil, ca nu fiecare sămanţă să dezvolte o plantă aducătoare de roade, dar nu este exclus ca rezultatele şi succesele să nu fie cuantificabile după metodele clasice.

Şcoala şi copii noştrii, trăiesc în comunitatea Bisericii, de aceea această instituţie are un efect formator asupra noastră. Elevii noştrii însă nu au parte doar de o pregătire teologică. În fiecare an absolvenţii liceului dobândesc şi diploma ECDL -European Computer Driving Licence- cu sprijinul financiar al Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara.

În pofida faptului că de multe ori ne împovărează spiritul vanării succesului, care măsoară calitatea actului didactic în aşa zise cifre de aur, noi împărtăşim ideea că un copil trebuie să se formeze sub iradierea unei culturi generale atotcuprinzătoare şi să devină individi în lumina valorilor etern umane. Toate acestea înseamnă de multe ori să înotăm împotriva curentului dar chiar şi atunci această direcţie este cea care ne conduce înainte şi în sus.

Prof. Ilona Jakab
director


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/gerhard/public_html/frontend/themes/gerhardinum/page.php on line 44

Știri

27 martie, 2021

Întâlnire cu învățătoarea clasei pregătitoare din anul școlar 2021-2022

Întânirea cu învățătoarea clasei pregătitoare va avea loc pe platforma Zoom în data de 29 martie...

 

26 martie, 2021

Beiratkozás az előkészitő osztályba

Az előkészítő osztályba való beiratkozás március 29 – április 28. között történik.További...

 

Înscriere la clasa pregătitoare 2021

Înscrierile la clasa pregătitoare 2021 încep pe 29 martie și au loc până pe 28 aprilie 2021. Mai...