Locul și rolul claselor primare

“ Întreaga artă a instruirii constă în capacitatea de a trezi curiozitatea naturală a minţilor tinere, cu scopul de a-şi satisface această curiozitate ulterior. “ Anatole France

Această artă a început la Liceul Teologic Romano – Catolic “Gerhardinum” începând cu anul şcolar 2011/2012, odată cu înfiinţarea primei clase primare. Prin aceasta s-a dorit asigurarea continuităţii ciclurilor primar, gimnazial şi liceu. Actualii elevi ai clasei I vor fi primii elevi din clasa gimnazială şi vor putea continua liceul tot în această clădire. Deja unii îmi spun: “Doamna şi eu voi fi elevă la acest liceu”. Această decizie a şcolii luată în anul şcolar 2010 – 2011 va duce la o creştere a numărului de elevi la liceu peste opt ani. Prin aceasta se creează  şi posibilitatea înfiinţării unei varietăţi de profiluri la clasa a IX-a, implicit o creştere a concurenţei, a calităţii, a renumelui şcolii şi, nu în ultimul rând, la creşterea unei generaţii de tineri educaţi în spirit creştin, care “a învăţat că în viaţă, mai uşor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul şi violenţa cu abnegaţia.(Mahatma Gandhi)

Învăţământul primar este o treaptă importantă şi responsabilă în cadrul sistemului de învăţământ şi în această şcoală. El reprezintă „trambulina” de cunoaştere şi de învăţare sistematică. Este ştiut ce influenţă are învăţătorul la această vârstă asupra bobocului. Practic, de el depinde dacă copilul se va îndrăgosti de învăţătură, o va iubi sau nu, şi, împreună cu familia, el conturează personalitatea viitorului adult.

Suntem prima şi singura actuală clasă I deoarece nu s-a reuşit din diverse motive înfiinţarea clasei I şi secţia maghiară. Ne simţim ca şi cireaşa de pe tort, atât la propriu, cât şi la figurat. Cei mici sunt răsfăţaţi şi iubiţi de cei mari, de către profesori şi surori, doamnele bucătărese. Am simţit-o încă din prima zi de şcoală, când, la deschiderea anului şcolar am intrat în sala Aula Magna sub podul de flori făcut de către liceeni şi profesori care ne priveau cu admiraţie şi dragoste, ori la serbarea de Crăciun, sau la Carnaval, ori în pauze, când cei mari se joacă şi au grijă de cei mici. Fiecare elev mic are cel puţin un prieten printre cei mari.

În acelaşi timp avem şi o mare responsabilitate: suntem deschizătorii de drumuri, căci noi elevii, învăţătorul şi familiile celor mici scriem primele rânduri în pagina imaculată a istoriei ciclului primar din această şcoală. Vom fi model pentru cei care vin în clasa I, până când vom termina clasa a IV-a. Apoi, după ce copiii noştrii vor trece în clasa a V-a, vor fi prima generaţie de clasa a V-a şi, aşa mai departe, până în clasa a VIII-a. Apoi prima generaţie de liceeni formată şi educată în această şcoală. Sunt sigură că ne vom mândri cu elevii noştri.

Noi am adus un plus de veselie şi viaţă în această şcoală, aşa cum o face şi nou-născutul într-o familie. Ne vom strădui să aducem multe bucurii în familia din care facem parte. „Toţi oamenii mari au fost mai intâi copii.      Antoine de Saint-Exupery

Învăţător,
Dénes Ildikó

Știri

Spectacol documentar „Jurnal de România. Timișoara”

17 februarie, 2020

Spectacol documentar „Jurnal de România. Timișoara”

În data de 16 februarie elevii claselor a XI-a A, a IX-a B, a X-a B și a XI-a B au vizionat spectacolul...

 
Atelierul ursulețului creativ – Carnaval

16 februarie, 2020

Atelierul ursulețului creativ – Carnaval

Tema atelierului pentru viitorii elevi ai clasei pregătitoare din această zi, a fost “Carnaval”....

 
Grădiniță – Activitățile noastre din luna ianuarie

30 ianuarie, 2020

Grădiniță – Activitățile noastre din luna ianuarie

Grupele mijlocie-mare și mică, secția română, au fost introduse în lumea fascinantă a științelor,...

 
 

Calendar

« Dec 2019 »
LuMaMiJoViDu
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5