Episcopul Sfântul Gerard

gellertFiecare om, fie tânăr, fie bătrân, are nevoie de modele. Gândurile şi faptele lor sunt demne de apreciere, le sunt observate şi chiar studiate gesturile şi realizările. Asemenea oameni ne arată şi ne conduc spre o viaţă cu adevărat frumoasă şi plină de fapte măreţe. Când în anul 1992 Episcopia Romano-Catolică a înfiinţat şcoala noastră, l-a ales pe Sfântul Gerard, primul episcop al diecezei, protector şi model spiritual. Viaţa şi realizările Sfântului Gerard reprezintă o încurajare atât pentru profesori cât şi pentru elevi.

Sfântul Gerard s-a născut la Veneţia, în nordul Italiei, într-o familie înstărită. Conform biografiei, copilul Gerard Sagredo a fost deseori bolnav; motiv pentru care părinţii îngrijoraţi pentru viaţa lui, l-au încredinţat benedictienilor din mănăstirea de pe insula Sfântul Gheorghe din Veneţia, în semn de recunoaştere pentru vindecarea lui. Modul de viaţă, rugăciunile şi muncile cotidiene a călugărilor îl influenţează foarte mult pe tânăr. Moto-ul benedictin: „Ora et labora! Roagă-te şi munceşte!” va remarca viaţa lui în viitor. În evul mediu, mănăstirile benedictine erau de asemenea centre culturale. În aceste şcoli monahale copii au învăţat să scrie, să citească, să cânte, să picteze, să socotească şi limba latină, limba universal folosită în evul mediu. Gerard şi-a luat în serios studiile, a fost cinstit, statornic si sârguincios. S-a pregătit temeinic pentru sarcinile din viitor, pe care le-a primit şi le-a acceptat de la Dumnezeu. Din acest motiv Sfântul Gerard este un exemplu pentru tineret. Mesajul lui către generaţiile tinere ale secolului XXI este următorul: să se lase modelaţi atât mental cât şi spiritual, să fie receptivi, deschişi, ca să acumuleze cât mai multe cunoştinte şi cât mai multă experienţă. Totodată nu trebuie uitată nici rugăciunea. Călugării au pus mare accent pe relaţia cât mai strânsă a tinerilor cu Dumnezeu. Copilul Gerard, adolescentul Gerard şi mai târziu, tânărul Gerard participă împreuna cu călugării benedictini la rugăciunile comune, la Sfânta Liturghie şi la meditaţii.

Studiul aprofundat, statornic şi viaţa spirituală au dus la un rezultat excepţional. Gerard a ajuns un călugăr intelectual, educat, foarte cult şi profund religios. Întotdeauna a fost modest, nu vroia nici cariera nici celebritate. Nu a vrut sa iasă din anonimitate. Confraţii i-au descoperit calităţile şi credinţa profundă, şi astfel, l-au ales abate – conducătorul comunităţii la San Giorgio Maggiore. Cu mare responsabilitate şi-a desfăşurat activitatea. A fost conştient că Dumnezeul i-a încredinţat o sarcină deosebită. Nu a rămas mult timp conducător al comunităţii, ci după moartea tatălui său s-a hotărât să plece în Ţara Sfântă, să-şi trăiască viaţa de călugăr acolo. Tatăl său a fost omorât chiar în Ţara Sfântă. Dumnezeul însă a avut alte planuri cu Gerard. A vrut să călătorească cu un vapor din Veneţia până la Ierusalim. Din cauza furtunii este obligat să petreacă o perioadă lungă într-o mănăstire benedictină, pe teritoriul Croaţiei de azi. Aici face cunoştinţă cu episcopi şi călugări veniţi din Ungaria, care îl cheamă pe Gerard să ajute la creştinarea ţării şi în munca lor pastorală. În scurt timp se întâlneşte cu regele Ştefan, şi acesta îi încredinţează educaţia propriului copil, Emeric. În anul 1030 regele Ştefan îl numeste ca primul episcop în fruntea diecezei nouă înfiinţată Cenad. Gerard a fost foarte apreciat pentru munca lui de educator şi profesor, l-a pregătit cu succes pe Emeric pentru a prelua conducerea ţării. Din păcate Emeric moare tânăr într-un accident de vânătoare, dar rezultatele muncii de educator al lui Gerard sunt încoronate cu canonizarea lui Emeric din 1083. Mesajul episcopului Gerard, după mai bine de 1000 de ani către toţi profesorii şi educatorii este acela ca educarea unui copil, respectiv al unui tânăr este o misiune plină de responsabilitate încredinţată de  Dumnezeu. De munca lor depinde viaţa, soarta şi viitorul unui copil. Gerard în calitate de episcop a fost misionar într-un anturaj păgân, parţial creştinizat, a trebuit să organizeze o dieceză şi a trebuit să pregătească preoţi. Rodul activităţii sale pastorale deosebite, dieceza noastră, există de 1000 de ani.

Sfântul Gerard este un exemplu nu numai în dieceză dar şi în şcoala noastră, ce poarta numele lui „Gerhardinum”. Ne învaţă pe toţi, elevi, profesori, surori, preoţi, ca să trăim astfel aici pe pământ ca prin valorile vieţii noastre să ajungem în viaţa veşnică.

Pr. Zoltán Kocsik
spiritual

Știri

Procedură operațională privin transferul elevilor 2019

3 iulie, 2019

Procedură operațională privin transferul elevilor 2019

Documentul se descarcă aici: Precedura transferuri elevi

 
Situație efective – grupe/clase elevi 2018-2019 – final an

Situație efective – grupe/clase elevi 2018-2019 – final an

Documentul se descarcă aici Gerhardinum efective iun 2019

 
Tabăra cu povești la Cladova

28 iunie, 2019

Tabăra cu povești la Cladova

În perioada 16-21 iunie 23 de copii din școala noastră, dar nu numai, au fost protagoniștii unei...

 
 

Calendar

« Aug 2019 »
LuMaMiJoViDu
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1