Székhelyt kapott a Pro Gerhardino Egyesület

A  Pro Gerhardino Egyesület célja támogatni a temesvári Római Katolikus Teológiai Líceum oktatási és nevelési tevékenységeit. Ezen kívül hozzájárul az iskolaépület fejlesztési költségeihez és felújitásához. Minden évben több nehéz sorsú gyermeknek biztosítja a kollégiumi költségeket.

A katolikus iskola melett felvállalja a Temesvári Római Katolikus Püspökség és különösen a Temes megye területén elő magyar katolikus szórvány fiataljainak támogatását. Egyik kiemelkedő programja ennek a tevékenységnek az évenként megrendezendő magyar fakultatív tábor. Ennek a nyári programnak a célja, az iskolában  a magyar nyelvet fakultatív módon tanuló diákok nemzeti önazonosságának a megerősítése és anyanyelvi ismereteinek bővítése.

A 2019-es évben a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága segítségével és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével megújult a Pro Gerhardino Egyesület állandó székhelye. A helységet a piarista épületegyüttesben a Temesvári Római Katolikus Püspökség biztosította az egyesületnek. Az 1.500.000 forintos támogatásból sor került két terem és az előtér meszelésére, festésére és villanyhálózatának cseréjére. Ezen kívül új vízvezetéket, villanyhálózatot és csempét kapott a mosdó. A támogatási összeg hozzájárult 2019 novemberétől 2020 februárjáig a közköltségek (víz, áram, fűtés) és a szemétdíj kifizetéséhez.

Az állandó székhely megteremtése hozzásegíti a szervezetet a hatékonyabb és rendezettebb munkához. Ennek haszonélvezője a Gerhardinum 127 magyar óvodása, kisiskolása és líceumi diákja, valamint 37 tanár, tanító és óvodapedagógus. Ezen kívül az irodában működik az egyesület ügyevezetője. Ehhez vehetjük közvetve a régió szórványmagyar fiataljait.

Köszönet a támogatásért!

készült-a-magyar-kormány-támogatásával_harmas-logo1 2 3 4 9 13 15 25 26 41 45 50 51 52

 

vissza