Ökumenikus áhítat és megemlékezés az aradi vértanúkról-„Kiimádkoztuk, kiénekeltük minden gondunkat, bajunkat”

A temesvári történelmi egyházak és a magyar oktatási intézmények október 2-án, csütörtökön ökumenikus esti áhítatot tartottak a temesvári piarista templomban. Az ökumenikus rendezvényen részt vett Kocsik Zoltán spirituális, Fazakas Csaba református esperes, Kovács Zsombor evangélikus lelkipásztor, Boros Róbert baptista lelkipásztor, Szilvágyi Zsolt kanonok, józsefvárosi plébános, Halász Ferenc helyettes főtanfelügyelő, Kiss Ferenc tanfelügyelő, valamint a temesvári Gerhardinum Katolikus Líceum, a Bartók Béla Elméleti Líceum és a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai. Az egyházi vezetők és pedagógusok immár harmadik alkalommal együtt fohászkodtak a Jóistenhez kisebbségi sorban való megmaradásunk két alappillére, a templom és az iskola megerősödéséért, gyarapodásáért. A házigazda Kocsik Zoltán spirituális befejezésül így fogalmazott: „Nagy örömömre szolgált, hogy a magyar pedagógusokkal együtt imádkoztunk, együtt énekeltünk, mintegy kiimádkoztuk, kiénekeltük magunkból minden gondunkat, bajunkat!” A himnusz eléneklése után a jelenlevőket a Gerhardinum Katolikus Líceum dísztermébe invitálták, ahol az aradi 13 vértanúról, köztük a temesvári születésű Klapka György honvédtábornokról emlékeztek meg a temesvári és a szegedi tanárok és diákok.

Halász Ferenc Temes megyei RMDSZ-elnök, történész előadása során felidézte az 1849-es tragikus eseményeket, amikor Haynau tábornok „példát statuálva” golyó, illetve kötél általi halálra ítélte a magyar szabadságharc tábornokait. A kerek évfordulók jegyében folytatta előadását Halász Ferenc: 120 esztendővel ezelőtt halt meg Kossuth Lajos, a magyar forradalom és szabadságharc vezéralakja, akit 500 000 ember kísért utolsó útjára. „A magyar szabadságharc leverése után 140 esztendővel, 1989-ben tört ki a temesvári forradalom, ami lehetővé tette, hogy mi most szabadon emlékezzünk az aradi vértanúkra – folytatta az RMDSZ elnöke. – Idén ünnepeljük a temesvári forradalom kirobbanásának 25 évfordulóját, de kerek évfordulója van az aradi Szabadság-szobor „kiszabadításának” is, amit 2004-ben sikerült elérni.”

A többéves hagyományhoz híven, a Gerhardinum Katolikus Líceum idén is együtt emlékezett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanáraival és diákjaival a tizenhárom aradi vértanúra. Klapka György honvédtábornok személye is összeköti a két oktatási intézményt, hiszen úgy a temesvári, mint a szegedi piarista iskolának diákja volt. A szegedi diákok mintegy 20 fős csoportja Papp Attila iskolaigazgató vezetésével érkezett Temesvárra, de eljöttek az intézmény keretében működő Alapfokú Művészeti Iskola jeles népzene oktató tanárai is, akik felejthetetlen koncertjükkel emelték a megemlékezés színvonalát. Fábri Géza, Fábri-Ivánovics Tünde és Lipták Dániel, az Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, akik Mentés Másként Trió néven már Londonban is koncerteztek, magyar népdalokat, katonadalokat és megzenésített verseket adtak elő, műsorukat hosszan tartó vastapssal köszönte meg a megemlékező rendezvény közönsége.

Pataki Zoltán -Nyugati jelen

vissza