Mákvirág díj 2016

Biztosan mindenki első sorban meg szeretné tudni hogy mi is ez a „Mákvirág”, ezért röviden összefoglalom: ez egy olyan díj, melyet a RMPSZ (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége) minden évben pályázatra bocsájt. Ki pályázhat? Bármely olyan középiskolás diák, akinek a tanulmányi átlaga 9,20-n felül volt az előző évben (X.osztálytól kezdve), 10-es magaviselet, aktív diákéletet élt és tanulmányi versenyeken kimagasló eredményeket ért el.

Minden megyéből négy diák jogosult erre a díjra, egy minden évfolyamból. Idén, a megyei tanács szavazata rám esett a tavalyi IX. osztályosok körében, így iskolánk megkapva az első ilyen díjat.

A jutalom egy négynapos táborból és egy jelképes díjból állt:egy oklevél, egy érem és egy virág. Megemlíteném, hogy e díjnak fokozatai vannak: aki először kapja, bronzérmes lesz, aki másodjára, ezüst, harmadjára arany, negyedjére és egyben utójára, gyémánt.

A tábor Szovátán zajlott. A szervezők igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy ténylegesen úgyérezzük, hogy mi jutalmazottak vagyunk, ezért számos játékkal, interaktív feladatta készültek számunkra. A tényleges jutalom viszont az volt, hogy megismerkedhettünk olyan diákokkal, akik szintén díjazottak és megismerhettük úgy őket, mint életkörülményüket, mivel tudniillik vannak olyan vidékek országunkban, melyekben a szorvány állapota sokkal előrehladottabb, mint nálunk.

Úgy érzem, az ott töltött idő alatt sok mindent tanultam, de főképp azt, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy egy olyan élete tudok élni, ahol gyakran meg kell ismerkedjek új emberekkel, ezáltal meg tudok tanulni minden emberhez helyesen viszonyulni. Úgy érzem, az élet attól érdekes, hogy mindig új kihívásokkal áll elő.

Végül, mindenkinek ajánlom, hogy igyekezzen ebben az évben aktív lenni, hogy jövőre „Mákvirág” lehessen!

Iakab Orsolya Erzsébet, X. B osztályos tanuló

Mákvirág Orsi (Small)

 

vissza