Külföldi vendégek a Gerhardinumban

A Népi hagyományok a változó Európában elnevezésű, iskolák számára kiírt és két évet átfogó Comenius európai multilaterális projekt egyik résztvevője a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceum volt.

A tanintézet 27 növendéke 7 tanár kíséretében 4 tanulmányúton vett részt: a népművészeti hagyományok őrzőit és ápolóit egy görögországi, athéni iskola fogadta, a néptáncosok Szlovákiába utaztak, a népi konyha „szakácsai” egy antalyai (Törökország) tanintézet menzáján sütöttek-főztek, míg a lakodalmi szokásokat felelevenítő fiatalok Ausztriában találkoztak. Ezeken a programokon a Gerhardinum Katolikus Líceum magyar tannyelvű osztályaiból Bárdi Erik, Bella Rozália, Demeter Rudolf, Kiss Magdolna, Pál Ibolya, Simpf Rebeka, Costea Andrada, Hallai Klementina, Ocskó Endre, Őze Tímea, Simpf Gábor, Szőke Alexandra vett részt. A projekt tematikus kirándulásait Jakab Ilona igazgató, Ihnatiuc Aurelia latintanár, Jánosi Tímea némettanár, Lovasz Karin romántanár, Mihalca Márta kémia–hittan tanár, Nüszl Erzsébet rajztanár és Suciu Cosmina informatikatanár készítették elő, a projektvezető ft. Kocsik Zoltán spirituális volt. A projekt a hagyományőrzésen túl lehetőséget adott az egyes országokban élő, különböző kultúrához tartozó tanulóknak és tanároknak az együttműködésre, a közös munkára, új ismeretségek, barátságok, kapcsolatok kialakítására.

A projektet lezáró kiértékelőre a Gerhardinum Római Katolikus Líceumban került sor. A rendezvényen a vendéglátók Németország, Szlovákia, Törökország és Görögország projektvezetőit, valamint a fiatalokat kísérő pedagógusokat fogadták.

Az egybegyűlteket Jakab Ilona tanárnő, a Gerhardinum Líceum igazgatója és ft. Kocsik Zoltán spirituális köszöntötte, szót kapott továbbá Kiss Ferenc tanfelügyelő és Msgr. Dirschl Johann általános helynök.

A kiértékelő ülésekre a hét első két napján került sor. Ezt követően a résztvevők hosszabb kirándulásra indultak Erdélybe, az úticélok között Déva, Szászsebes, Gyulafehérvár, Vajdahunyad, Hátszeg szerepelt.

Sipos, Enikő, Nyugati Jelen

vissza