Három gerhardista csapat az országos Bölcs diák vetélkedőn

Az idei évben is megrendezésre került a Bölcs diák – országos szintű vetélkedő. A verseny ez alkalommal lett megszervezve negyedjére középiskolások számára, főszervezői közt szerepelt a Communitas Alapítvány és a BBTE néhány kara is.

A Bölcs Diák célja, hogy fejlessze a tanulók olvasási készségét, valamint, hogy azok felismerjék az összefüggéseket a különböző tudományágak között.

A vetélkedő első fordulója 2013 november 8-án jelent meg. A négy egymást követő forduló feladatainak megoldására egy-egy hónap állt a csapatok rendelkezésére.  Több, mint száz 3-4 fős csapat jelentkezett az ország különböző részeiről, amelyek közül csak 20 juthatott be a döntőbe és végül az legjobb 10 csapat nyerte meg a fődíjat: az értékes könyvcsomagot és az ingyen kirándulást.

A Bölcs diákból a temesvári tanulók sem maradtak ki. A Gerhardinum Katolikus Liceumból három csapat is jelentkezett a versenyre és mindnek sikerült eljutni a döntőig.  Az döntő után pár héttel az eredmények is megjelentek, amelyekből kiderült, hogy a 3 temesvári csapat közül 2 bejutott a legjobb tíz közé, vagyis megnyerték a fődíjat.

A vetélkedő folyamán a csapatok fordulónként különböző témájú feladatokkal birkózhattak meg: hogyha nem éppen ókori egyiptomi betegségeket kutattak fel, akkor forró jegyet próbáltak létrehozni. A tanulók kakukktojást is fejtegettek, és Európa térképéből puzzle-t készítettek a tételek követeléseit végrehajtva. Néha a világirodalom legnagyobb íróinak munkáiban keresték a választ a szokatlan kérdések megválaszolására, de olyan is volt, hogy viktoriánus kori ruhákban pózoltak, sárkányt eregetve. A Bölcs diák kétségkívül elszántságot és tudást követelt, nem beszélve a megdönthetetlen versenyszellemről és lelkesedéstől, amelyre a diákoknak szükségük volt a győzelem eléréséhez. Néhányan, akik nem álltak még készen a „próbatételek” véghezviteléhez, kiszálltak a versenyből, de azok a tanulók, akik sikeresen harcoltak a végsőkig, feledhetetlen élményben és egyéb jutalomban részesültek.

A legnagyobb pontszámot a „Gerhardisták” csapat érte el melynek tagjai Hallai Klementina, Őze Tímea, Szőke Alexandra és Simpf Gábriel (felügyelőtanár: Vajda Attila). Ők harmadik helyezésükkel bronzérmesek lettek az országos vetélkedőn.

A következő temesvári csapat a „Harcos Baglyoké” volt.  A „baglyok” nyolcadik helyezést értek el a vetélkedőn, Costea Andrada, Karácson Andrea és Sós Timothy munkájának köszönhetően (felkészítőtanár: Iakab Ilona).

A harmadik helyi csapat ugyan nem nyert fődíjat, de a döntőbe sikeresen bejutott és 11-dikként végzett. A „Végtelenkékek” csapatát Györgydeák Éva felügyelőtanár vezette, tagjai Ádám Róbert, Molnár Eszter és Ocskó Endre.

Gratulálunk minden résztvevőnek és győztesnek egyaránt, kivételes munkájukért!

 

Sós Timothy

X. B osztályos tanuló

vissza