Délvidéki kirándulás

A Gerhardinum három X.B osztályos diákja- Imre Eszter, Kállai Regina és Szomboti
Gábor- valamint kísérőjük Nüszl Erzsébet osztályfőnök, a Rákóczi Szövetség
meghívására egy három napos délvidéki kiránduláson vett részt november 8. és 10. között.
A kirándulást a szövetség harminc éves évfordulója alkalmából szervezték a Kárpát-medence magyarlakta településeiről származó diákoknak. Célja megismertetni velük az Anyaországtól elszakított településeket, a határmódosítás utáni történéseket, az ott élő magyarok életét és a túlélésért folytatott harcukat. A három nap sajnos kevés volt tartós barátságok létrejöttéhez, de elégséges ahhoz, hogy érezzük: mindannyian magyarok vagyunk és összetartozunk.
Első nap, érkezés után, nagyszabású ünnepségen vettünk részt, melynek keretén belül megismerhettük Középsuli.hu-s kedvenceinket, valamint egy fergeteges Byealex és a Slepp koncerten buliztunk.
A kirándulás második napján megnéztük Zenta nevezetességeit és történelmét, rövid sétát tettünk a Tisza partján, majd Törökbecsére buszoztunk. Ott részt vettünk a Ricsajban (helyi népmüvészeti fesztivál) és egy Tisza-parti vendéglőben jót vacsoráztunk.
Vasárnapra maradt a legérdekesebb séta. Ekkor ismertük meg azt a falut, amely a kirándulás ideje alatt szállást és élelmet biztosított, magyarán ellátott minket minden földi jóval: Tóthfalut. A mindössze kb. 700 lelkes falu 100%-ban magyar -nem csak ami alakosok anyanyelvét illeti, de kultúrájában, kitartásában és a termőföldhöz való ragaszkodásában is. Mielőtt haza indultunk volna, elmentünk megnézni Szabadkát, melynek gyönyörű szecessziós épületei (városháza, zsinagóga, stb) az igazi boldog békeidők hangulatát idézték.
Köszönjük ezt a kirándulást vendéglátóinknak és a Rákóczi Szövetségnek!

 

IMG_20191110_102048 IMG_20191109_103718 IMG_20191109_094637

vissza