BÖLCS DIÁK 2016

Bolcs diiak

Az idei tanévben is megrendezésre került a Bölcs diákok – országos szintű vetélkedő, amelyen iskolánk diákjai ismét részt vettek, s nem is távoztak eredménytelenül. A verseny immár hatodjára lett megszervezve, s idén a “Szeretem, hogy magyar vagyok” kijelentést vette jelmondatul.

A korábbi években a Gerhardinum diákjai 3-4 fős csapatokba szerveződve már többször is kimagasló eredményeket értek el a vetélkedőn, ám az ideieknek új kihívásokkal kellett szembenézniük, mivel a csapat többsége „újonc”, kilencedikes diákokból állt, valamint szintén friss vezető tanárból. Szerencsére, amennyire újnak, annál lelkesebbnek is bizonyultak a diákok, ezért könnyen bele is tanultak a vetélkedő fortélyaiba. A csapat ifjú tagjai Iakab Orsolya és Molnár Ádám IX.B.-s tanulók voltak, akik Sós Timothy XII.B. osztályos, a „Bölcs Diákok” vetélkedőben már tapasztalt diák mellett dolgoztak a bonyolult, ám kreatív feladatok megoldásában. Vezető tanárként üdvözölhettük a csapatban az iskolába frissen érkezett György Henrietta, magyar nyelv és irodalom szakos tanárnőt, aki szinten kivette részét a munkában a csapat mellett.
A vetélkedő megpróbáltatásai közt számos érdekfeszítő, ám annál bonyolultabb feladat szerepelt: a szövegalkotó, vagy rejtvényfejtő feladatoktól, a saját készítésű parfümök megalkotásáig, a legérdekesebb feladatokon át küzdött a Gerhardinum csapata. Volt, hogy háziszappant kellett előállítsanak, de akadt olyan feladat is, amely megoldása érdekében középkori meghívót készítettek, vagy 17. századi francia ruházatban vették filmre „A három testőr” kezdőjelenetét.
A versenyzők végtelen lelkesedéssel és kitartással küzdöttek három fordulón keresztül, s a 133 résztvevő csapat közül végül a 8. helyet érték el a vetélkedőn. Ezután továbbjutottak a verseny elődöntőjébe, amelynek a Boncidai Kastély fog otthon adni egy tévés vetélkedő keretein belül, ám erről az útról már sajnos le kellett mondaniuk. Három forduló után a Gerhardinum csapata végül feladta a küzdelmet, hiszen a tagok egyéb országos olimpiászokra, s a közeledő érettségire való felkészülésre is időt kell szakítsanak.
A vetélkedőről való lemondás egy igen komoly döntés volt, ám ez nevezhető ugyanakkor a legfelelősségteljesebbnek is. A csapat tagjai nem vallottak kudarcot, ezen a versenyen így is kimagasló eredményt értek el, amelyre büszkék lehetnek, s emellett pedig új tapasztalatokra és ismeretekre tehettek szert.

Sós Timó, XII. B osztály

vissza