Lelki élet

Mi különböztet meg egy katolikus iskolát a többi líceumtól? Mit tud adni egy katolikus iskola, amire más líceumok kevésbé figyelnek? – szegezik nekem a kérdést több iskolahírdető körúton a nyolcadikos diákok. Erre azt szoktam felelni, hogy a tantárgyak szempontjából nincs igazán nagy külömbség, kivéve a teológiai tantárgyakat: ó- és újszövetségi szentírástudomány, morálteológia, egyháztörténelem, egyházművészet tanulását. A katolikus líceum azonban a tanulás mellett odafigyel egy diák emberi és lelki fejlődésére. Megtanít arra, hogyan válhatsz mások számára értékes emberré és az Egyházban tudatos, felnőtt kereszténnyé. Egy embert nem csak a tudása tesz értékessé, hanem a jelleme és a viszonyulása az őt körülvevő világhoz.

Valljuk be őszintén, hogy a fiatalok kereső emberek. Nyitott szemmel járnak, figyelnek, gondolkoznak és mérlegelik a dolgokat. Mielőtt valamit elfogadnak, megvizsgálják azt és meggyőződnek arról, hogy számukra az hasznos, jó vagy nem érdemes vele tovább foglalkozni. Isten, a hit és a mindennapokban megélt kereszténység egy életre szóló elkötelezettséget von maga után. Éppen ezért fél sok fiatal hívő emberként élni. Hívő embernek lenni egy tartós életformát jelent. Ezt nem lehet egyszerűen csak kipróbálni, mint a focizást, a görkorizást, a táncot és az éneklést. Az ember egy ideig jár az edzésre vagy a próbákra, netalán szép eredményeket ér el, de egy idő után megunja vagy úgy érzi, hogy gyerekes dolog és ő már kinőtt abból. A hit éppen ezért egy egészen más dimenziót von maga után. Azt nem lehet csak egy bizonyos életszakaszban űzni. A keresztény hit fejlődik egy embernek a lelkében. Másképpen hisz egy kisgyermek, egy kamasz, egy felnőtt vagy egy idős személy. A hitünk ugyanaz, csak minden életkorban más helyzetekbe kerül és más kérdésekre keresi a választ. A gyermek- és a kamaszkor évei döntőek az ember életében. Nem csak a személyisége és a gondolkodása fejlődik, hanem egy életre megalapozza a hitét is. A katolikus líceum éppen ebben szeretne segítségére lenni a diákoknak. Az iskola lelki programjai a gyermekkori vallásosságra épít és a kamasz hitét igyekszik formálni és elmélyíteni.

A lelki élet terén az iskolában külömbséget teszünk napi, heti és éves lelki programok között. Az Istennel való kapcsolat átszövi a mindennapjainkat. A napot reggel a tanítás előtt az osztályban imával kezdjük és a bentlakásban az erre a célra kialakított imaszobában azzal is fejezzük be. A szentírásolvasás, az Isten szavának a hallgatása hozzátartozik a délutáni tanulás előtti programhoz. Nem elég a Bibliát csak olvasni, hanem el is kell gondolkodnunk rajta. Az ott hallottakat és megértetteket átültetni a mindennapokba.

A diákok lelki fejlődéséhez hozzátartozik a szentmise és szentségek vétele. Hetente egyszer a piarista templomban a diákok szentmisén vesznek részt és alkalmuk van elvégezni az szentgyónásukat. Annak ellenére, hogy tantárgyként van benne az órarendben, sokak számára a lelki felszabadulás órája. A szentgyónásban többen lerakják a lelki terheket, szembenéznek önmagukkal és megtapasztalják Isten megbocsájtó szeretetét. Feleletet kapnak a tépelődéseikre. A szentmisét együtt készítjük elő. Az éneklés, a ministrálás, a sekrestyési munka a diákok feladata. Talán többen a diákok közül még nem látják ennek az igazi értékét és jelentőségét, de később bizonyosan hasznát veszik. Rádöbbennek arra, hogy az ember nem éghet ki egy mindig többet és többet akaró aktivizmusban. Szüksége van a mindennapokban Istenre, az imára, a csendre és az elmélyülésre. Csak akkor élhetnek igazán kiegyensúlyozott emberi életet, ha időt szánnak Istenre és önmagukra.

A diákok számára a legkedvesebb és legmélyebben szántó lelki program az évi lelkigyakorlat. Egy teljes hétvégét töltenek az Istennel és az osztályközöséggel. A lelkigyakorlatra való utazás, a lelkigyakorlatos házba való berendezkedés mindig kirándulós hangulatot idéz elő. Előjön a jókedv, a nevetés, a viccelődés és a játék. Sikerül egymást közelebbről megismerni. A közös ima, elmélkedés és szentmise átformálja az egész hétvégét egy örömteli együttlétté, ahol nem csak az a fontos, hogy milyen jót kirándulunk, hanem beevezünk a mélyre az Isten és az osztálytársak megismerésében. Mély lelki nyomot hagynak lelkemben a lelkigyakorlat alatti lelki beszélgetések. A diákok ilyenkor levetik az állarcot és őszintén megmutatják magukat, milyenek valójában. Így alkalmam van a diákokat másképpen megismerni. Belelátok lelki világukba, örömeikbe, töprengéseikbe és félelmeimbe. Ez segít nekem, hogy megértsem őket, mit miért tesznek és miért olyanok, amilyenek. Papként csak akkor tudok igazán segítségükre lenni, ha meg bíznak bennem és elmondják a dolgaikat. Ezt nem csak a lelkigyakorlatok alatt érzem, hanem minden alkalommal, amikor megkopogtatják az irodám ajtaját és benéznek hozzám.

A katolikus iskola éppen ezért katolikus iskola. Az ember Istenre és önmagára találhat. Ebben látom én a katolikus iskola értékét.

 

Ft. Kocsik Zoltán
spirituális


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/gerhard/public_html/frontend/themes/gerhardinum/page.php on line 50

Hírek

Hotărârea Consiliului de Administrație din data de 8 noiembrie 2020

november 16, 2020

Hotărârea Consiliului de Administrație din data de 8 noiembrie 2020

Se aprobă prelungirea scenariului roșu până la data de 8 decembrie 2020 Documentul se descarcă de...

 
Hotărârea Consiliului de administrație nr. 36 din 23 octombrie 2020

október 28, 2020

Hotărârea Consiliului de administrație nr. 36 din 23 octombrie 2020

Aplicarea scenariului roșu pentru perioada 26 octombrie – 8 noiembrie 2020 Documentul se descarcă...

 
Mackó-tanoda tevékenységei a Gerhardinumban

július 16, 2020

Mackó-tanoda tevékenységei a Gerhardinumban

A Mackó-tanoda kreativ tevékenységei belopták magukat a temesvári magyar családok szivébe. Kreativ...