A Gerhardinum Líceum diákjainak bukaresti zarándoklata

Augusztus 28 és szeptember 1 között Mons. Vladimir Ghika vértanú-pap boldoggáavatása alkalmából Bukarestbe zarándokolt a Gerhardinum diákjainak és tanárainak kis csoportja. A boldoggáavatás felemelő pillanatai mellett alkalmunk volt megismerni a főváros, Erdély és Havasalföld fontosabb történelmi emlékeit.

A Bukarest felé vezető úton megtekintettük Nagyszeben jellegzetes történelmi központját, majd a Kárpátokon átkelve Cozia és Curtea de Argeş kolostorát. A főváros több nevezetességei között felketestük a Nép házát (Casa Poporului), a Román Ortodox Pátriárkátust, valamint a Szent József római katolikus székesegyházat.  A Bellu ortodox és katolikus temetőben alkalmunk volt Msgr. Vladimir Ghika és a román hírességek sírjait felkeresni. A boldoggáavatás és a Romexpo-ban celebrált szentmise mellett kiemelkedő esemény volt meglátogatni Jilava börtönét. A bukaresti székesegyház plébánosának jóvoltából, különleges engedéllyel betekintkettünk a börtön ódon, nyirkos falai közé. Emberek százai szenvedtek ott a kommunizmus évtizedei alatt. Sok püspök és pap hitét, türelmét, hűségét és szeretetét próbálták meg a kommunista rezsim válogatott kínzási módjai. Példaértékű számunkra Vladimir Ghika, Bogdánffy Szilárd, Scheffler János, Pacha Ágoston és Boros Béla Istenben gyökerező mélységes hite és az Egyház iránti hűsége.

A lelki és szellemi feltöltődésért köszönet illeti a líceum igazgatóságának és a Temesvári Római Katolikus Püspökségnek a támogatását és a bukaresti Congregatio Jesu rendhez tartozó nővérek vendégszeretetét.

 

A zarándokok nevében,
Kocsik Zoltán
spirituális

vissza