A Gerhardinum bölcs diákjainak táborozása Sonkolyoson

Véget ért az idei Bölcs diákok vetélkedő, Sonkolyoson megrendezett nyereménytábora. A kivételes kirándulásra a versenyen elért legtöbb pontszámú tíz csapat utazhatott el szinte egy teljes hétre.  Az idei szervezett tábor érdekessége, hogy az első három csapat óriási meglepetésben részesült: ingyenes utazást nyertek az Európai Unió székhelyére, Brüsszelbe, a Communitas Alapítvány és Winkler Gyula támogatásával, aki az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

A versenyen 11 megyéből, 60 iskolából 165 csapat indult, összesen 680 tanuló mérettette meg tudását és kreativitását a feladatlapokon dolgozva. A rengeteg versenyző közül 2 temesvári csapat is bejutott az első tíz közé, akik beszámolóik alapján csodás élményekkel gazdagodtak a táborban.

A sonkolyosi kiránduláson résztvevők közül senki sem unatkozott, hiszen az unalomra még idejük sem lett volna. Nagyon színes és kreatív tevékenységek töltötték be a tanulók napjait, így megfeledkezhettek a nyári unalmas hétköznapok sorozatától. Minden napon más téma köré fonódtak a programok, amelyek egyszerre voltak szórakoztató és diszciplináris jellegűek is.

Az első téma a kommunikáció volt, amelyen a nyertes csapatok megismerkedhettek egymással, de ugyanakkor gazdagíthatták is tudásukat: gyakorlatban tanulhatták meg a Karl Popper vitaformátumot, vagy éppen színészi tehetségüket csillogtathatták, társaik előtt. A második nap a biológiának lett szentelve. Ekkor a csapatok a saját természeti művészfotóikat mutatták be az általuk gyűjtött erdei haszonnövények mellett. A különböző tájékozódó versenyek sem maradhattak ki a táborból: hol a sonkolyosi erdőkben, hol pedig Nagyvárad utcáin tesztelhették a versenyzők a megfigyelőképességüket. Ezen kívül természetesen sor került az esti bulira és a filmvetítésre is a Kék Gyöngy panzióban.

A tábor csúcspontja szinte mindenki számára a pénteki nap volt. Ez volt a legaktívabb, de talán a legfárasztóbb nap is az eddigiek közül. A tanulók a Szelek barlangjába is eljutottak, amely egy több kilométer hosszú, aktív cseppkőbarlang a föld felszíne alatt. Néhányan megmártóztak a Kőrös habjaiban is, de a legnagyobb élményt sokat szerint mégis a sziklamászás nyújtotta, amelyet profi oktatók segítségével sajátítottak el a diákok és vezetőtanáraik. A táborban megjelent az Erdély TV is, amely érdeklődően fürkészte a diákok élménybeszámolóit és a táj egyediségét.

Szombaton délelőtt minden csapat egy képviselője bemutatta saját egyperces felszólalását egy általa választott témával kapcsolatban. A tevékenység díszvendége Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője volt. A képviselő úrral való érdekfeszítő társalgás után az díjazás következett. A temesvári tanulók több nyereményben is részesültek. A Harcos Baglyok (Karácson Andrea, Sós Timothy) és a Gerhardisták (Őze Tímea, Simpf Gábriel) egyesített csapata elnyerte a legmesésebb csapat titulust, de ugyanakkor díjazták őket a viccességükért és a kreativitásukért is. A legértékesebb nyereménynek mégis az utolsóként kiosztott bizonyult, amely a Brüsszeli tanulmányi kirándulás volt. Ebben a díjban a Gerhardisták csapata ( Hallai Klementina, Őze Tímea, Szőke Alexandra, Simpf Gábriel, vezető tanár: Vajda Attila) is részesült, mivel ők 168 csapat közül a 3. helyezést érték el.

Minden csapat a tőle telhető legjobb teljesítményt nyújtotta és mindenki egyenlően megérdemelte ezt a hét kikapcsolódást Sonkolyoson. Gratulálunk minden csapatnak és reméljük jövőre is az ideihez hasonló élményekkel gazdagodhatnak!

Sós Timothy, X. B osztály

Sonkolyos1 (Small)Sonkolyos2 (Small)

vissza